هزار و یک هرتز
محصولات الکترونیک، تجربه زیبایی شناسانه و طراحی انتقادی
نویسنده: آنتونی دان
مترجم: سارا صفاری | مهدی مقیمی
دکتر علیرضا اژدری: ... یقین دارم مطالعه این کتاب شما را با مفاهیمی با ارزش نسبت به طراحی بیشتر آشنا خواهد کرد.... امید است کتاب حاضر بتواند گامی مؤثر در نهادینه ساختن گفتمان طراحی در ایران داشته باشد.
پيشگفتاري بر ويرايش 1999:
هزار و یک هرتز به کاوش در فضایی میان هنرهای زیبا و طراحی میپردازد و نشان میدهد طراحان چگونه میتوانند از ابزارهای هنرهای زیبا، همچون برانگیختن، ابهام و ناآشنا کردن، برای طرح پرسش درباره نحوه همزیستی ما با فناوری الکترونیک و سنجش ظرفیت زیباشناسی آن، استفاده کنند
پيشگفتاري بر ويرايش 2005:
اگرچه تمرکز این کتاب بر فناوری الکترونیک است، امیدوارم امروز مضمون اصلی آن که قابلیت استفاده از طراحی بهعنوان محملی انتقادی برای اندیشیدن به تأثیر فرهنگی، اجتماعی و اخلاقی فناوری است بیش از پیش آشکار باشد.
مقدمه:
هزار و یک هرتز از دو بخش اصلی تشکیل میشود: شش مقاله در باب رویکردهای طراحی برای پرورش قابلیتهای زیباییشناختی و انتقادیِ محصولات الکترونیکِ خارج از بافتارهای تجاری (فصلهای ۱ تا ۶) و پنج طرح مفهومی پیشنهادی در قالب اشیا، ویدیو و تصاویر؛ محصولات جانبی پژوهشی در باب ترکیبی میان عمل و نظر، که در آن نه عمل و نه نظر پیشتاز نباشد (فصل ۷).
1 ابزارهاي الكترونيك بهعنوان اشياي پسابهينه:
این فصل به بحث درباره رویکردهای طراحی موجود برای پرورش قابلیتهای زیباییشناختی اشیای الکترونیک میپردازد. هدف رویکردهای طراحی فعلی بهینهسازی تجربه استفاده از یک شیء است، که نتیجهاش محدود کردن تجربه ما به امور کسلکننده است.
2 عوامل (غير) انساني:
به بحث درباره نقش درجات مختلف کاربر-دشمنی، نظیر ناآشنایی و بیگانگی در طراحی اشیای الکترونیک میپردازد.
3 پاراكاركرد: زيباييشناسي استفاده:
این فصل به بررسی طراحی کارکرد (و نه فرم) برای ایجاد انواع جدیدی از تجربه زیباییشناختی میپردازد.
4 داستانهاي رواني ـ اجتماعي:
بحث درباره رفتار بهعنوان تجربه روایی به واسطه اشیا و بررسی نحوه ترغیبشدن کاربر به تجربه کردن موقعیتهای روایی جدید بهعنوان شخصیت اصلی بهواسطه مجسمشدن نیازها و تمایلات غیرمعمول روانی در اشیای الکترونیک.
5 تخيل واقعي:
بحث درباره سامانههای نمایش و مصرف برای ایدهها؛ سامانههایی که هرچند احتمالاً تولید انبوه یا حتی نمونهسازی اولیه هم نمیشوند، ولی از حالت مفهومی اشیا بهعنوان ایده استفاده میکنند.
6 فضاي هرتزي:
کاوش در مورد پیوندهایی که هنرمندان و طراحان میان محیط نامرئی تشعشعات الکترومغناطیس و فرهنگ مادیِ اشیا برقرار کردهاند. این مبحث توجه ما را به ابعاد زیباییشناختیِ فراموششدهی میدانهای الکترومغناطیس جلب میکند.
7 هزار و يك هرتز و ابزارهاي برتر:
«هزار و یک هرتز و ابزارکهای متعالی» نقدی است بر کار طراحی این پروژه. این فصل شامل پنج طرح مفهومی پیشنهادی برای ابزارهای الکترونیک بهعنوان اشیای پسابهینه است.
نتيجهگيري:
برعکس معماری و هنرهای زیبا که اغلب به فرهنگ عامه اشاره دارند، طراحی صنعتی خود بخشی از فرهنگ عامه است. زبان آن قابل دسترس است و احساسات و تخیل را جذب میکند، نه اندیشه را.
مشاهده فهرست کامل در لینک زیر:
http://pizzabook.ir/index.php?route=simple_blog/article/view&simple_blog_article_id=51